Η ΠΑΛΑΚΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Το κλασικό τσιτάτο ανήκει στον ψ. Δημοσθένη που κάνει μια τριπλή διάκριση: εταίρα- παλλακή – σύζυγος.
Η εταίρα είναι για καλό σεξ, η παλλακή για να περνάς καλά μαζί της καθημερινά με λίγο από σεχ, η σύζυγος για νοικοκυριό και τεκνοποιία.

Η σύζυγος ήταν αρκετά καταπιεσμένη και έγκλειστη, εξ ου και το ιδανικό της λευκότητος (=κλεισμένη στο σπίτι), ωστόσο δεν της φέρονταν απάνθρωπα γιατί είχε στάτους ικέτου. Αυτό βέβαια πιθανόν να σήμαινε πως η ερωτική συνεύρεση μαζί της θα ήταν κάτι σαν γα….. του ελέους. Ήταν δε βασίλισσα στον μικρόκοσμο του νοικοκυριού Ορισμένες από τις εταίρες ή τις παλλακές ήταν πιο μορφωμένες από τις συζύγους, λόγω συναναστροφής με φιλοσόφους, πολιτικούς κτλ και κάναν καλύτερη παρέα.

Το σημαντικότερο όμως ήταν τα παιδικά, όχι μόνο ουδέτερο, όπως το Λίλιαν, αλλά και στον πληθυντικό (πληθυντικός γουτσοσύνης), που ήταν ο έφηβος που διαπαιδαγωγείτο μέσω σεχ, που όμως θα έπρεπε να ήταν εγκρατές και στον κατάλληλο καιρό. Δηλ. να τον παιδαγωγήσεις, αλλά όχι να τον κάνεις κοπέλα τελειωμένη, γιατί αυτός μεθαύριο θα γινόταν ο μελλοντικός ηγέτης, και έπρεπε να τον φάει τόσο, ώστε να ξυπνήσει μέσα του ο αντέρως, αλλά όχι τόσο ώστε να χασει κάθε ανδρισμό. Μια επικίνδυνη ασταθής ισορροπία, που όσοι την πέτυχαν έγινανσοφοί. Ο πρώην ερωμένος που περνούσε στο στάδιο του αντέρωτος γινόταν φίλος για μια ζωή κανονικά χωρίς σεχ, αλλά δεν τους ρώτησα κι όλους.

Συν οι σκλάβοι και σκλάβες για έναν ………

Αυτό σήμαινε ότι ένας μέσος Έλληνας τριαντάρης ή σαραντάρης είχε (μπορούσε να έχει) ταυτόχρονα 6 (!) διαφορετικούς τύπους ερωμένου/ης (σύζυγος, εταίρα, παλλακή, παιδικά, φίλος, δούλος-η) και ασφαλώς πολύ περισσότερα πρόσωπα ως ερωμένους/ες.

Ακούγεται μια ειδυλλιακή ζωή, αλλά όχι και ό,τι καλύτερο από πλευράς δικαιωμάτων, αξιοπρέπειας, συναίνεσης και τα ρέστα παγωτά.

ΠΗΓΗ :http://www.slang.gr/lemma/show/poutana_10905/

About these ads

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s